Säkerhet vid skönhetsingrepp

, , Comments Off on Säkerhet vid skönhetsingrepp

Allt fler väljer att testa ett mindre skönhetsingrepp. Det är ett stort steg att göra en bukplastik eller bröstförstoring men laser mot hårväxt, fillers i läppar och kinder eller en mindre botoxbehandling är icke permanenta och ett enklare steg att ta. I och med att antalet skönhetsingrepp ökar, har också antalet anmälningar mot kliniker och skador ökat.

Det allra viktigaste du ska göra innan du genomför ett skönhetsingrepp är att göra lite research på kliniken du är intresserad av. Kliniker som Citadellkliniken anställer bara utbildad och certifierad personal och de erbjuder även större operationer och ingrepp. Små skönhetskliniker mitt i centrala stan behöver inte ha en enda anställd som är utbildad eller har erfarenhet av botoxinjektioner eller laserbehandlingar. Det är oftast dessa små, privata kliniker som hamnar i blåsväder när kunder lägger ut sitt missnöje i tidningar och på sociala medier.

Faktum är att ända sedan 2001 ska alla ingrepp och besök rapporteras årligen till Socialstyrelsen, men det är inte mer än en handfull av hundratals skönhetskliniker som rapporterar. Svensk förening för estetisk plastikkirurgi har förklarat att deras medlemmar inte rapporterar in eftersom system känns osäkert och de oroar sig främst som patientens sekretess. Samtidigt finns det inga konsekvenser av att inte rapportera in så varför ta de extra stegen, speciellt om du inte är en läkare och lurar folk?

Vi läser om flera dussin fall per år i tidningarna, personer som vill ta bort oönskad hårväxt som resulterar i brännskador eller injektioner i läppar som visar sig innehålla allt annat förutom ämnena som utlovas. Det finns ingen lagstiftning som skyddar patienterna, vem som helst kan öppna en skönhetsklinik och erbjuda behandlingar. När marknaden är helt oreglerad är det kunderna som får betala och det är svårt att söka skadestånd och få kliniken nedstängd.

Av dessa ovan nämna anledningar, ska du aldrig vända dig till en klinik som inte kan visa upp att personalen är utbildade och certifierade samt att kliniken tillhör ett förbund och har en behandlingsskadeförsäkring.