Ska man följa modet slaviskt?

, , Comments Off on Ska man följa modet slaviskt?

Det här kan framstå som en dum fråga för de flesta, men ändå något som är värt att behandlas i ett eget inlägg. Modet växlar som bekant, och det som kändes helt rätt en säsong kan kännas hopplöst ute bara några månader senare. Vår uppfattning är sammanfattningsvis att man INTE behöver följa modet slaviskt. Men att det alltid är bra att anpassa sig.

Modet följer oftast två eller tre säsonger beroende på hur man räknar. Det kommer en vårkollektion och en höstkollektion, och sen gör vissa modemärken också en särskild ”cruise collection” på sommaren. Kläderna i de olika kollektionerna är årstidsanpassade med varmare och murrigare kläder på hösten, och oftast ljusare och lättare kläder på våren. Det gör det rätt naturligt att du inte använder en kappa från höstsäsongen på sommaren. Men modets växlingar artar sig också i att varje säsong har sin egen stil. Om du inte har en obegränsad budget köper du oftast inte en hel kollektion och byter garderob varje gång, utan du köper några nyckelplagg. Här är det viktigt att själv känna efter vilka kläder du själv tror att du kommer använda mycket och trivas med länge. Det gäller särskilt om man handlar på rea där det är lätt att förköpa sig för att något är ”billigt”.

Det viktigaste är alltså inte att följa modet säsong för säsong, utan att köpa på sig kläder successivt, kläder som du trivs bra med och kommer att kunna använda länge. Blanda basplagg med mer säsongsbetonade kläder för att bygga upp en bra garderob med många olika plagg som funkar tillsammans. Om du sedan ser till att ta hand om kläderna ordentligt och få dem att hålla länge kommer du inte ens känna ett behov av att följa något mode, utan du kan utgå från din befintliga garderob och sen kompletteringshandla särskilt utvalda plagg för att din klädsel hela tiden ska känna sig ny och varierad.

Om du följer de enkla riktlinjerna kommer du alltid kunna vara klädd för omständigheten och dessutom alltid kunna skapa nya kombinationer av kläder och slippa känna att du går i samma uppsättning varje dag.